Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord: orthopedie. Wat is het? Dat vinden veel mensen moeilijker om uit te leggen. En wanneer en bij wie helpt deze vorm van geneeskunde? En wie mag deze geneeskundige vorm toepassen? U vindt alle informatie hierover op deze pagina.

 

Orthopedie: woordverklaring

Dat veel mensen niet weten wat orthopedie betekent, komt waarschijnlijk omdat het een niet-Nederlands woord is. Het gaat hierbij om een van de oudste vormen van geneeskunde. Het vermoeden bestaat dat dit in Griekenland is ontstaan. Want het woord bestaat uit twee delen: paedie dat simpelweg ‘kind’ betekent, en ortho dat staat voor recht. De oude Grieken gebruikten deze geneeskunde om kinderen namelijk recht te laten groeien. En dat heeft alles met beweging te maken.

 

Orthopedie, wat is dat voor wie

De oude Grieken keken dus in eerste instantie vooral naar kinderen. Maar ook ouderen kunnen natuurlijk dit soort problemen hebben. Misschien niet meer zozeer met groei, maar wel met vergroeiing of ingezakte, versleten of verslapte lichaamsdelen. Denk aan botten, spieren, pezen, banden en gewrichten. En wat denkt u van sporters met blessures op dit gebied? Dus anno nu gebruiken we orthopedie voor jong, iets minder jong én oudere mensen.

 

Hoe en wanneer

Iedereen met een verwijsbrief van een huisarts of fysiotherapeut kan gebruikmaken van orthopedie. U krijgt zo’n verwijzing als u bijvoorbeeld problemen hebt met lopen of pijnklachten hebt die hiermee te maken hebben. De oorzaak hiervan kan in allerlei lichaamsdelen zitten. Zoals:

  • enkel
  • knie(band)/meniscus
  • voet (platvoet, holle voet, klompvoet)
  • schouder
  • heup
  • ruggenwervel (scoliose)
  • slijmbeurs

Het kan hierbij onder meer gaan om breuken, scheuren en ontstekingen. Oorzaken hiervan kunnen bij ouderen bijvoorbeeld zijn dat er sprake is van diabetes of botontkalking.

 

Wie behandelt u?

Hebt u problemen op bovenstaande gebieden? En bent u doorverwezen door uw fysiotherapeut of huisarts? Dan komt u terecht bij de orthopedisch chirurg, kortweg orthopeed. Deze officiële arts kent alle ins en outs van het menselijk lichaam, en in het bijzonder van het beweegapparaat. Check hier: wat doet de orthopeed.

 

Soorten behandelingen: basic

De orthopeed heeft een behandelplan voor u klaar liggen. Of eigenlijk heeft deze specialist een toolbox met allerlei mogelijke behandelingen. Afhankelijk van uw situatie pikt hij hieruit een aantal middelen/behandelingen voor een behandelplan op maat. Daarin zit bijvoorbeeld voedingsadvies, beweegoefeningen en/of pijnmedicatie.

 

Soorten behandelingen: uitgebreider

Gaat het om een blessure, breuk of gewricht uit de kom? Dan komt uit de toolbox eventueel een tijdelijke spalk. Bij andere klachten, meestal meer blijvende problemen, kan de orthopeed u (ook) orthopedische schoentechniek aanraden. Of samenwerken met een fysiotherapeut voor een passende behandeling.

 

Medische middelen voor betere diagnose

Soms gebruikt de specialist voor de juiste diagnose eerst ook nog andere manieren om uw probleem goed in beeld te krijgen. Denk aan een röntgenfoto, een MRI-scan, een echo of een CT-scan. Heeft de orthopedisch chirurg ook hierdoor nog niet goed genoeg zicht op de oorzaak van uw klachten? Eventueel zet deze dan een zwaarder middel in: een kijkoperatie.

Soms kan de orthopeed tijdens deze operatie zelfs al herstelwerk doen. Bij bijvoorbeeld een verbrijzelde enkel. Eén ding is zeker: dankzij deze maatregelen komen problemen – tot in detail – aan het licht. En lukt het nog beter een behandelplan aan te laten sluiten bij verminderen van pijn van uw gezondheidsklachten.

Soorten behandeling – medisch ingrijpen

Helpen de andere behandelingen niet? Is uw gezondheidsprobleem ernstiger? Eventueel plant de orthopeed dan een operatie in. Bijvoorbeeld om een prothese te laten plaatsen. Of om een scheurtje te behandelen, zoals aan de meniscus in uw knie.

 

Orthopedie, wat is dat voor uw klachten?

Uit bovenstaande blijkt dat er geen one-site-fits-all behandelplan is. En dat elk probleem afzonderlijk bij ieder mens tot een ander behandelplan kan leiden. Vraag uw huisarts, fysiotherapeut of orthopeed om advies.

Maak gerust een afspraak
Maak een afspraak
Henkjan
Henk-Jan Contact