Het gebruik en onderhoud van uw orthopedische schoenen

Uw orthopedische voorziening is afgeleverd. We hopen dat u tevreden bent en er met veel plezier gebruik van maakt!

Het gebruik en onderhoud van orthopedische schoenen

  1. Wanneer u uw schoenen aan- en uittrekt, is het het beste wanneer u de sluitingen volledig los maakt. Ook het gebruik van een schoenlepel is aan te raden; de schoen blijft dan beter in model. Zorg ervoor dat, voordat u de sluiting weer vast maakt, uw voeten goed achterin de schoen geplaatst zijn. Zo voorkomt u dat uw voeten gaan schuiven.
  2. Loop uw nieuwe schoenen zorgvuldig in. Uw orthopedische schoen is weliswaar speciaal voor u gemaakt, maar toch moeten uw voeten eraan wennen. Overleg met uw orthopedisch schoentechnicus wat voor u de beste manier is om uw schoenen in te lopen. Over het algemeen kunt u uw nieuwe schoeisel de eerste dag 1 x 1 uur dragen, de tweede dag 2 x 1 uur en de derde dag 3 x 1 uur. Op de vierde dag draagt u de schoenen 3 x 2 uur. Ervaart u verder geen problemen, dan zijn uw schoenen ingelopen en kunt u ze dragen zoals u dat wenst.
  3. Lederen schoenen kunt u het beste wekelijks poetsen met een schoencrème. Suède- en nubuckschoenen kunt u afborstelen met een suèdeborstel of een nubuckblokje. Maandelijks een beschermspray gebruiken, verlengt de levensduur van uw schoenen.
  4. Wanneer uw schoenen nat zijn geworden dan kunt u ze beter aan de lucht/op kamertemperatuur laten drogen. Zet ze niet bij een verwarming of haard o.i.d. Dat is slecht voor het leder.
  5. De hakken en zolen van uw orthopedische schoenen slijten natuurlijk ook. Laat deze tijdig vervangen zodat er geen (onzichtbare) schade aan uw schoenen ontstaat. Uiteraard kunt u voor deze reparaties bij Luiten Orthopedie terecht.
onderhoud

Het onderhoud van uw steunzolen

Het gebruik en onderhoud van steunzolen

  1. Kies, wanneer u nieuwe schoenen koopt, voor schoenen met een uitneembaar voetbed. Uw steunzolen passen dan beter in de schoen. We adviseren u graag.
  2. Steunzolen kunnen, met name wanneer u ze nog niet zo lang draagt, onwennig aanvoelen. Spierpijn, vermoeide en/of pijnlijke voeten zijn veel voorkomende klachten wanneer u net gestart bent met het dragen van uw steunzolen. U kunt deze klachten voor zijn door het gebruik van uw steunzolen langzaam op te bouwen. De meeste klachten verdwijnen na ongeveer een week. Heeft u het gevoel dat uw klachten niet overgaan, neem dan contact met ons op. We helpen u graag.
  3. Steunzolen vragen niet heel veel onderhoud. Ventilatie en een goede voethygiëne zijn het belangrijkste. We adviseren om uw steunzolen iedere dag uit uw schoenen te halen. Zowel de steunzolen als de schoenen kunnen dan goed ventileren.
  4. Steunzolen kunnen niet in de wasmachine. U kunt ze wel voorzichtig schoonmaken met wat water en indien nodig wat zachte zeep. Laat de steunzolen liggend aan de lucht drogen. Leg ze niet op de verwarming o.i.d. Zit er leder op uw steunzool en is dit versleten? Dan kunnen wij uw steunzolen opnieuw voor u bekleden.