In de basis helpt een orthopeed als u minder goed of minder soepel kunt bewegen. Verderop ontdekt u details over wat doet een orthopeed precies bij uw gezondheidsproblemen. Eerst krijgt u wat uitleg over welke beweegproblemen er zijn. En wat de oorzaak hiervan is.
Als u problemen met bewegen hebt, zit de oorzaak meestal in uw spieren, botten, gewrichten, banden of pezen. Of in een combinatie hiervan. De orthopeed probeert u dan weer snel op de been te krijgen. Letterlijk, als het om lopen gaat. Figuurlijk, als het om andere bewegingsproblemen gaat.
Kampt u ook met beweegproblemen? Weet dan dat u niet de enige bent: zo’n 33% van de Nederlanders komt wel eens bij een orthopeed voor deze klachten.
Voor een orthopeed u eventueel gaat behandelen, onderzoekt deze u en uw beweegprobleem. Voor een goede diagnose gebruikt de chirurg daarbij eventueel ook hulpmiddelen zoals een echo, een MRI-scan, een röntgenfoto of een CT-scan. Dit brengt meer in beeld dan de orthopeed zelf kan voelen of zien met het blote oog.
Het belangrijkste wat een orthopeed na de diagnose doet, bestaat uit 2 dingen:
Afhankelijk van welke beweegproblemen u hebt en hoe ernstig die zijn, stelt de specialist een behandelplan op. Daarin zitten vaak een of meer van de volgende behandelingen:
Soms zoekt de specialist hierbij hulp van andere experts: zoals een fysiotherapeut, orthopedisch schoenmaker of reumatoloog. In ziekenhuizen in Enschede, Deventer en Winterswijk vindt u daarom bijvoorbeeld ook een orthopedisch schoenmaker, zodat de samenwerking met de orthopeed extra soepel verloopt. Als u te weinig of geen vooruitgang boekt, stapt de orthopedisch chirurg eventueel over op een operatie. Dit is meestal niet de eerste actie.
Bewegingsoefeningen zijn een van de belangrijkste middelen om uw pijn te lijf te gaan. Want vaak verlegt uw probleem zich; ergens in uw lichaam is er een probleem ontstaan en hierdoor gaat u dat lichaamsdeel ontlasten. Gevolg? Scheeflopen, vreemde houding of andere afwijkende bewegingen. Dankzij bewegingsoefeningen brengt u weer balans aan in uw houding.
Bij ouderen speelt vaak artrose, slijtage. Geldt dat voor u? In veel gevallen is het beweegprobleem dan niet goed op te lossen. Pijnstillers bestrijden dan alleen het symptoom en zijn niet voor iedereen genoeg om de pijn helemaal weg te houden. Aangepaste schoenen helpen soms wél de oorzaak weg te nemen. Doordat u een andere houding krijgt, verdwijnen de klachten soms. Is dat niet het geval en kunt u niet goed functioneren? Dan rest eventueel een prothese.
Bij jongeren is een ongeluk vaak de kwade genius bij beweegproblemen, bijvoorbeeld door het sporten. Fysiotherapie, bewegingsoefeningen en/of een spalk helpen dan vaak al. De spalk geeft bijvoorbeeld rust en helpt verdere blessures te voorkomen. Fysio en bewegingsoefeningen zorgen er bij een goede opbouw voor dat u het problematische lichaamsdeel uiteindelijk weer goed kunt gebruiken.
Ga met beweegklachten eerst naar uw huisarts of fysiotherapeut. Kan die niet (genoeg) helpen? Dan verwijst die u door naar een orthopedisch chirurg. Die beantwoordt uw vraag: wat doet een orthopeed voor u. Die stelt ook met u een behandelplan op maat op.