Allereerst ontdekt u hier de verschillende namen voor een orthopeed. Daarnaast over wat die functie nu precies inhoudt. En wanneer u aan het juiste adres bent van een orthopeed.

 

Wat is een orthopeed: andere namen

In de volksmond hebben we het meestal over een orthopeed. De officiële benaming is orthopedisch chirurg of orthopedisch arts; een echte medisch specialist dus, maar dat hebben we soms niet meer zo in de gaten, omdat het woord dus is afgekort. Buiten de medische wereld hoor je ook wel eens de term ‘bottendokter’, maar dat is eigenlijk geen goede benaming. Waarom niet? Omdat deze chirurg veel meer doet dan alleen bezig zijn met botten. Wat hij precies doet, daarover verderop meer.

 

Wat is een orthopeed: betekenis verklaard

De herkomst van het woord orthopeed heeft te maken met orthopedie, de leer om afwijkingen in het lichaam te voorkomen en hierin bij te sturen. In de geneeskunde is het een van de oudste medische richtingen.

Het woord orthopedie komt van oorsprong vermoedelijk uit het Grieks en is te herleiden naar 2 Griekse woorden: orthos en paedos. Orthos is letterlijk vertaald: recht. En paedos is letterlijk vertaald: kind. Dat lijkt wat gek, want een orthopeed helpt jong én zeker ook oud. Toch is dit beroep ooit begonnen met behandelen van kinderen die een afwijking in hun lichaam hadden.

 

Wanneer naar een orthopeed?

Het vakgebied orthopedie, dus het werk van de orthopeed, gaat over botten, pezen, spieren, gewrichten en banden (denk bijvoorbeeld aan kruisbanden). Of eigenlijk over hoe we als mens bewegen dankzij die onderdelen. Als dat bewegen niet meer gaat, of niet meer soepel gaat, komen we soms eerst bij een fysiotherapeut, en als de problemen in bovenstaande onderdelen zitten, eventueel bij een orthopeed.

 

7 meest voorkomende beweegproblemen/oorzaken

In de basis signaleren we 7 veelvoorkomende beweegproblemen waar de orthopedisch chirurg u mee helpt:

  1. slijtage (artrose)
  2. ongeval/blessure
  3. breuk/scheur
  4. ontsteking
  5. botontkalking (osteoporose)
  6. lichaamsdeel uit de kom (heup, knieschijf, schouder)
  7. zijwaartse kromming in de wervelkolom (scoliose)

Sommige oorzaken ontstaan vanzelf, zoals slijtage of botontkalking. Andere hebben eventueel een oorzaak van buiten af: zoals een (sport)blessure of een lichaamsdeel dat uit de kom gaat. In de behandeling van de specialist ziet u het verschil in oorzaak dan ook terug.

 

Aanpak van de orthopedisch chirurg

De aanpak (officieel: behandeling) hangt van een aantal factoren af. U begrijpt dat een blessure gericht is op genezing en liefst weer helemaal op de oude manier kunnen functioneren; dat speelt met name bij sportieve jongeren. Een spalk kan het lichaamsdeel dat even moet herstellen, dan een tijdje ontlasten. Daarnaast helpen in dit geval eventueel medicijnen tegen de pijn en oefeningen om langzaam het lichaamsdeel weer te belasten.

Bij ouderen komt juist veel meer slijtage en botontkalking voor. Dat proces is niet terug te draaien; wel kan de specialist dan de botten helpen versterken dankzij bijvoorbeeld voedingsadvies. En helpen voorkomen dat andere lichaamsdelen te veel belast raken; hier helpen -andere- beweegoefeningen vaak. Als de pijn moeilijk te verdragen is, en ook pijnstillers niet (genoeg meer) helpen, staat de weg eventueel open naar een operatie voor het laten aanbrengen van een prothese.

 

Wat ook in het behandelplan kan zitten

Vaak werkt de orthopedisch chirurg samen met fysiotherapeuten voor de juiste oefeningen en beweegadviezen. Eventueel helpen ook aangepaste schoenen om pijnlijke plekken te ontlasten en de juiste lichaamshouding weer te krijgen. Hiervoor vindt u in verschillende ziekenhuizen orthopedisch schoenmakers. Zoals in Enschede, Deventer en Winterswijk.

 

Wat is een orthopeed voor úw klachten?

Twijfelt u wat een orthopeed voor uw beweegproblemen kan doen? Raadpleeg uw huisarts of een fysiotherapeut. Alleen met een doorverwijzing van een van hen komt u bij de orthopedisch specialist terecht. Want was is een orthopeed en de rest van de medische wereld zonder doorverwijzing…?

Maak gerust een afspraak
Maak een afspraak
Henkjan
Henk-Jan Contact