We krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen podotherapie en orthopedie. Het antwoord is altijd, het hangt ervan af wie er antwoordt. Verschillende zorgverleners evalueren en behandelen aandoeningen van de voeten. Dit zijn onder meer podotherapeuten, orthopedisch chirurgen, huisartsen en fysiotherapeuten. De relatie tussen podotherapeuten en orthopeden is zeer nauw. Voor de meeste aandoeningen is de vraag naar wat voor soort arts u moet gaan, grotendeels een kwestie van bij wie u zich het meest op uw gemak voelt.

Hoewel podotherapeuten en orthopeden veel van dezelfde aandoeningen behandelen, is hun opleiding anders. Er is veel overlap in behandelingen, maar orthopeden wijzen erop dat ze de patiënt als geheel kunnen behandelen, niet alleen de enkel naar beneden. Veel patiënten zweren echter bij een podotherapeut, omdat ze denken dat ze beter zijn in het bieden van pijnverlichting en eerst conservatieve maatregelen proberen.

Wat is een podotherapeut?

Een podotherapeut is een Doctor in de Podotherapeutische Geneeskunde. Een podotherapeut heeft een gespecialiseerde opleiding voor de behandeling van aandoeningen van de voet en enkel. Momenteel moeten ze de volgende formele opleiding voltooien:

  • Vier jaar universitaire studie
  • Vier jaar op een erkende podotherapeutische medische school
  • Drie tot vier jaar alleen voet- en enkelchirurgische training

Ze krijgen een medische opleiding plus een gespecialiseerde opleiding aan de voet, enkel en onderbeen. Ze zijn ook buitengewoon goed opgeleid in biomechanica en een goede voetbalans en daarom goed uitgerust om steunzolen, aangepaste schoenen en een verscheidenheid aan beugels te passen. Podotherapeuten studeren geneeskunde in relatie tot voeten, gedurende de hele studie. Ze besteden hun hele chirurgische opleiding aan de voet en enkel, vaak met meerdere podotherapeuten en orthopedisch chirurgen. Daarom hebben ze meer jaren studie die specifiek op voeten is gericht.

Een podotherapeut kan alleen voet- en enkelaandoeningen behandelen, op enkele uitzonderingen na in sommige afgelegen gebieden. Podotherapeuten kunnen aandoeningen zowel conservatief als chirurgisch behandelen. Een podotherapeut is waarschijnlijk meer geneigd om te proberen aandoeningen conservatief te behandelen en zou waarschijnlijk alleen een chirurgische benadering aanbevelen als andere methoden niet succesvol zijn geweest. Sommige podotherapeuten doen zelfs geen operaties of zijn niet getraind in de nieuwste chirurgische technieken. Anderen die goed zijn opgeleid, voeren gecompliceerde reconstructieve operaties uit. Alle podotherapeuten moeten slagen voor staatsexamens voordat ze een vergunning krijgen om te oefenen.

Sommige podotherapeuten zijn solo-beoefenaars, terwijl sommige oefenen in grote gespecialiseerde groepen. De laatste tijd verhuizen steeds meer podotherapeuten naar de praktijk met grote zorgklinieken en eerstelijnsgroepen.

Wat is een orthopeed?

Een orthopeed is een arts die het hele bewegingsapparaat behandelt, niet alleen de onderste extremiteit. Orthopedie is de medische specialiteit die zich toelegt op de diagnose, behandeling, revalidatie en preventie van verwondingen en ziekten in uw bewegingsapparaat. Terwijl sommige orthopeden algemene orthopedie beoefenen, zijn sommige gespecialiseerd in de behandeling van de voet en enkel, hand, schouder, wervelkolom, heup, knie of kindergeneeskunde en sportgeneeskunde.

Sommige voet- en enkelproblemen komen voort uit uw knie, heup of onderrug. Voet- en enkelorthopedisch chirurgen zijn in staat om complexe aandoeningen van de onderste ledematen effectief te behandelen in combinatie met de rest van uw lichaam. Ze evalueren specifiek voetproblemen, maar kunnen ook andere orthopedische problemen beoordelen die kunnen bijdragen aan voet- en enkelpijn. Momenteel moeten ze de volgende formele opleiding voltooien:

  • Vier jaar universitaire studie
  • Vier jaar op een geaccrediteerde medische school
  • Vijf jaar gegeneraliseerde orthopedische chirurgische training
  • Mogelijke extra cursussen van een jaar voor de behandeling van voet- en enkelaandoeningen

Orthopedisch chirurgen hebben een betere algemene medische achtergrond, maar minder tijd om specifiek over voeten te leren. Alle orthopedisch chirurgen moeten slagen voor een nationaal medisch keuringsexamen. Als je een orthopedisch chirurg hebt gekozen om voor je voeten te zorgen, zorg er dan voor dat je er een kiest met expertise in voetproblemen. Onthoud dat een orthopedisch chirurg in de eerste plaats een chirurg is en dat hun benadering van voetverzorging zich meestal richt op chirurgie.

 

Wat doet luiten Orthopedie?

Luiten Orthopedie is een schoentechnicus die op basis van geconstateerde voetproblemen en behandelingen de juiste schoenoplossingen produceert voor cliënten. In samenwerking met podotherapeuten, chirurgen, ziekenhuizen en orthopeden werken wij al jaren aan vele schoenoplossingen. Ook gebeurt het vaak dat cliënten ons rechtstreeks benaderen waarbij we de juiste zorg kunnen bieden binnen ons voetenzorg centrum.

Maak gerust een afspraak
Maak een afspraak
Henkjan
Henk-Jan Contact