Op deze pagina vindt u uitleg over:

  • het woord orthopedie
  • de gezondheidsproblemen die vaak worden aangepakt met deze vorm van geneeskunde
  • de oorzaken van gezondheidsproblemen die hiermee vaak worden aangepakt
  • aanpak van het gezondheidsprobleem zelf

 

Wat is orthopedie: betekenis verklaard

De oorsprong van de – best wel moeilijke – kreet orthopedie ligt waarschijnlijk in Griekenland. Het zou gaan om een samenvoeging van twee Griekse woorden, namelijk orthos (betekenis: recht) en paedos (betekenis: kind). Basisidee is dus dat de oude Grieken hun kinderen recht wilden laten groeien. Later ging dit vakgebied ook over volwassenen. Maar wat is het vakgebied dan precies? Dat ontdekt u hieronder.

 

Wat houdt orthopedie dan in?

De betekenisverklaring helpt u nog niet echt verder om te snappen: wat is orthopedie nou eigenlijk? Vrij vertaald gaat het om problemen aan het bewegingsapparaat, waarbij ‘apparaat’ dus eigenlijk de bewegende delen van uw lichaam zijn. Orthopedie is een van de oudste bekende vormen van geneeskunde; in het bijzonder de geneeskunde die afwijkingen in het lichaam helpt te voorkomen en die helpt deze te corrigeren.

Die afwijkingen zorgen vaak voor pijn, loop- of andere problemen. Vandaar dat dit vakgebied vooral kijkt naar gewrichten/botten, spieren en banden/pezen in het menselijk lichaam. Welke? Bijvoorbeeld deze:

  • heupen
  • schouders
  • knieën
  • ruggenwervel (scoliose)
  • meniscussen
  • kruisbanden
  • slijmbeurs
  • pezen

 

Deze beweegproblemen komen geregeld voor

Wat betreft beweegproblemen is er niet echt een top 3 aan te geven. Wel mag duidelijk zijn dat artroseproblemen zich meer voordoen op latere leeftijd. En dat blessures – denk aan gescheurde kruisbanden, enkelbreuken en dergelijke – meer bij jongere mensen voorkomen. Met name onder sporters. Andere veelvoorkomende beweegproblemen ontstaan door een val, een schouder uit de kom of botontkalking. Verder kan bijvoorbeeld overbelasting zorgen voor een slijmbeurs- of peesontsteking. Ook daar helpt de geneeskunde van de orthopedie tegen.

 

Wie past orthopedie toe?

Het is de orthopeed – ook wel genoemd orthopedisch chirurg, arts of specialist – die de geneeskunde achter orthopedie toepast. Deze dokter weet dan ook alles van bewegen, het bewegingsapparaat én oplossingen om pijn bij het bewegen te voorkomen en te verhelpen. Als u meer wilt weten over dit beroep, check de pagina wat is een orthopeed.

 

Dit is wat de orthopeed doet

De orthopeed kijkt natuurlijk eerst of de klachten die u ervaart, zijn te ‘herleiden’. Is er een oorzaak voor te vinden? En zo ja, zit die dan in spieren, botten of pezen? Dan kan de specialist een behandelplan opstellen. In dat plan put de arts uit verschillende mogelijkheden. Denk aan pijnstillers, beweegadvies en voedingstips. En aan een fysiotherapeut, spalk en aangepaste schoenen. Kijk voor meer uitleg op de pagina wat doet een orthopeed.

 

Bewegingsoefeningen: wanneer & voor wie

Bewegingsoefeningen zijn meestal een belangrijk onderdeel van het vakgebied orthopedie. Voor de één betekent het sneller revalideren, bijvoorbeeld na een heupoperatie. Voor de ander betekent het: leren weer een gewone houding aan te nemen in plaats van een pijnlijke plek zo te ontlasten dat er ergens anders in het lichaam nieuwe problemen ontstaan.

 

Wat als alle behandelingen niet (genoeg) helpen?

Als u te weinig of geen vooruitgang boekt, stapt de orthopedisch chirurg eventueel over op een operatie. Het type operatie hangt weer af van uw beweegproblemen. Denk hiervoor aan:

  • kijkoperatie
  • protheseoperatie
  • operatie voor behandelen scheurtje in meniscus
  • operatie voor herstel van verbrijzelde enkel

 

Wat is orthopedie voor úw situatie?

Vraag uw huisarts of fysiotherapeut om advies als u met beweegproblemen kampt. Want alleen met een doorverwijzing van een van hen komt u bij de orthopedisch specialist terecht. Die bekijkt dan op maat het antwoord op de vraag: wat is orthopedie voor uw situatie?

Maak gerust een afspraak
Maak een afspraak
Henkjan
Henk-Jan Contact