U kent vast de term orthopedische schoenen wel. Maar wat is nou de achterliggende orthopedische schoentechniek? Wanneer hebt u hier wat aan? En waar kunt u terecht voor specialisten op dit vakgebied? Op deze pagina vindt u antwoorden.

 

Van orthopedie naar orthopedische schoentechniek

Van oorsprong komt het – vermoedelijk – Griekse orthopedie van een samenvoeging: ortho (=recht), paedie (=kind). Het ging er toen om kinderen recht te laten groeien. Tegenwoordig is het vakgebied een beweegleer binnen de gezondheidskunde en geldt het natuurlijk ook voor volwassenen. Orthopedische schoentechniek helpt hierbij. Het zorgt ervoor dat uw lichaam weer in balans komt, als dat nu om wat voor reden ook niet recht staat en beweegproblemen geeft.

 

Beweegproblemen: van mild tot zwaar

In 4 gradaties kunt u problemen hebben met bewegen en lopen: van licht tot zwaar. Voor elke gradatie is er passende orthopedische schoentechniek:

 

Wanneer welke orthopedische schoentechniek?

Bij beginnende, milde klachten aan uw voeten is het eerst het proberen waard om inlegzolen op maat te laten aanmeten. Is dat niet meer genoeg en spelen er kleine voetproblemen? Zoals een afwijkend looppatroon? Dan bent u vaak beter af met aangepaste schoenen (OVAC); de schoenen die u al in huis hebt, maar dan op maat aangepast om uw beweegproblemen te lijf te gaan.

Kunt u niet meer in gewone schoenen lopen zonder grote problemen? Dan wordt het tijd voor semi-orthopedische schoenen, de OSB. Ze zien eruit zoals uw gebruikelijke schoenen. Tegelijkertijd bouwt de maker meer ruimte in voor aanpassingen of correcties. Loopt u bij een revalidatiearts, reumatoloog of orthopeed? En verwijst die u door voor orthopedische schoenen? Dan komt u uit bij de zogeheten op maat gemaakte OSA-schoenen.

 

Het nut van orthopedische schoenen

Welke techniek er ook wordt gebruikt, het is altijd gericht op (1 van deze) 3 dingen:

  • pijn verminderen
  • klachten aan enkels, voeten, knieën en/of rug verminderen
  • verkeerde stand van voet, knie of rug corrigeren

 

Bij welke klachten helpen orthopedische schoenen

Veel mensen denken bij aangepaste of orthopedische schoenen aan problemen aan de voet. Dat kan, maar hoeft absoluut niet. Want als u niet goed loopt, kan het ook zijn dat u in de voeten geen last heeft, maar bijvoorbeeld in de knieën. Of in de rug. Of aan de enkels. Of aan uw achillespees.

Om u een idee te geven treft u hieronder veelvoorkomende gezondheidsklachten waarvoor speciale (aangepaste) schoenen de oplossing kunnen zijn:

  • reuma aan de voeten
  • voetproblemen door suikerziekte/diabetes
  • pijn door hielspoor
  • pijn door spierstoornis
  • verkeerde stand van de voet: doorgezakte voet (platvoet), holvoet
  • vergroeiing van de grote teen (hallux vagus)
  • voetafwijking vanaf geboorte (zoals klompvoet)

 

Wie helpt met deze orthopedische schoentechniek?

Niet iedereen kan en mag orthopedische schoenen maken. Zeker als het om bijvoorbeeld orthopedische veiligheidsschoenen gaat, gelden er speciale wetten en regels. De orthopedische schoentechnicus is dan ook de vakman die alle speciale of aangepaste schoenen mag maken. Deze functie heet ook wel orthopedische schoenmaker.

 

Orthopedische schoentechniek – op doktersrecept?

Als het gaat om steunzolen, mag u zonder verwijsbrief naar een orthopedisch schoenmaker. Luiten Orthopedie in Overijssel is die schoenmaker voor u.

Voor de andere orthopedische schoentechniek bij Luiten hebt u een doorverwijzing nodig van uw huisarts of fysiotherapeut. Die kijkt met een medische blik of aangepaste schoenen de oplossing zijn voor uw klachten. Pas daarna kunnen wij als orthopedische schoentechnicus aan de slag. Veilig, verantwoord en – even later – voor u vrij van pijn of op zijn minst met veel minder pijn.

Maak gerust een afspraak
Maak een afspraak
Henkjan
Henk-Jan Contact